Wegańskie leczo

wegańskie leczo
wegańskie leczo

W weekend postanowiłam odwiedzić rodziców. Od czasu kiedy jem wegańsko, staram się zabierać jakieś dania, tak żeby i oni mogli próbować nowych smaków. Moi rodzice są otarci na nowości, więc chętnie próbują moich kulinarnych eksperymentów. Tak było i tym razem. Ku mojemu zaskoczeniu, mama przygotowała dla mnie super smaczne wegańskie leczo, którym nawet tata się zachwycał! Mama była na tyle uprzejma, że podzieliła się swoim sekretnym przepisem a ja puszczam go dalej.

Łapcie i smacznego 😉

Wegańskie leczo
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Składniki
  1. 1 cebula
  2. 2 papryki czerwone
  3. 1 papryka żółta
  4. 1 papryka zielona
  5. 2 średnie cukinie
  6. 3 średnie pomidory bez skórki (u mnie malinowe)
  7. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  8. 1 łyżka oleju roślinnego
  9. sól
  10. pieprz
Przygotowanie
  1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju przez ok. 3 minuty.
  2. Wszystkie papryki kroimy w paski i wrzucamy do cebuli. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Do całości dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy kolejne 10 minut.
  4. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory malinowe bez skórki i dalej dusimy ok. 5 minut.
  5. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Gotowe.
Dodatkowo
  1. Leczo podaję z kromką żytniego chleba.
Pattie http://www.pattie.pl/
Dajcie znać czy wypróbujecie to danie. Sezon na cukinię w pełni, polecam kupić ją na ryneczku od lokalnych sprzedawców, którzy sami hodują warzywa.

Ściskam. Do napisania 🙂

PS. Wybaczcie za żółtą łyżkę, odbarwiła się od kurkumy.