Kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami i szpinakiem

kotleciki-z-kaszy-gryczanej

Szukając alternatywy dla moich ulubionych kotlecików z kaszy jaglanej z książki Marty Dymek (z bloga jadłonomia.com) wpadłam na pomysł przeszukania zawsze pomocnej facebookowej grupy wegańskiej. Kotleciki Marty są najlepsze jakie do tej pory jadłam, ale robi się je długo, mają sporo składników a znikają w ekstremalnie szybkim tempie. Na grupie znalazłam zdjęcie piramidy świeżo zrobionych kotletów i zapytałam właścicielkę fotografii o recepturę na te okrągłe cudeńka. Ze składników, które podała była właśnie kasza gryczana i płatki owsiane. Nie było żadnej mąki! Postanowiłam go wypróbować ale nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała składników. Oczywiście musiałam dodać coś od siebie.

Z racji tego, że ciekawiła mnie konsystencja jaką uzyskam łącząc sypką kaszę gryczaną z namokniętymi i kleistymi płatkami owsianymi. Gęstość tych dwóch składników wystarczyła żeby wszystko się idealnie zlepiło w kotleta. Dzięki temu, że skład jest bardzo prosty, to i wykonanie zajmuje niewiele czasu. Takie przepisy są dla mnie najlepsze. Mój optymalny czas stania przy garach to 45 minut. Później tracę cierpliwość ;). 

Kotleciki z kaszy gryczanej z pieczarkami i szpinakiem
Ilość porcji 12
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Łączny czas
35 min
Składniki
  1. 100g kaszy gryczanej niepalonej
  2. 100g płatków owsianych górskich
  3. 2 małe cebule
  4. 2 ząbki czosnku
  5. 5-6 małych pieczarek
  6. 2 garści świeżego szpinaku
  7. 3 prawdziwe kiszone ogórki (opcjonalnie)
  8. 2 łyżeczki majeranku
  9. 1 łyżka oleju
  10. woda
  11. sól
  12. pieprz
Przygotowanie
  1. Gotujemy kaszę (najlepiej tak jak podaje producent na opakowaniu).
  2. Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą do czasu aż zrobią się miękkie i kleiste.
  3. Cebulę, czosnek, pieczarki i ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę.
  4. Podsmażamy cebulę razem z czosnkiem na łyżce oleju. Dodajmy do tego pokrojone pieczarki i dusimy do momentu wyparowania z nich wody. Do pieczarek dodajemy szpinak i czekamy aż zmniejszy swoją objętość. Dorzucamy ogórki (opcjonalnie) i dusimy przez ok. 1 minutę. Zdejmujemy z gazu i czekamy aż trochę ostygnie.
  5. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodajemy namoczone płatki owsiane, sól i pieprz oraz cały farsz z patelni. Łączymy całość i formujemy kotleciki.
  6. Uformowane kotleciki smażymy na patelni beztłuszczowej.
Dodatkowo
  1. Kotleciki można zjeść z surówką z białej kapusty lub w formie burgera.
Pattie http://www.pattie.pl/
 Na koniec zdradzę pewien sekret. Kotleciki z kaszy gryczanej wychodzą idealne, gdy wszystkie składniki takie jak: cebula, czosnek, szpinak, pieczarki i ogórki miksuje w pojemniku z ostrzem w kształcie litery S. Wszystkie dodatki mają jednolitą konsystencję. Kotleciki przypominają troszeczkę tradycyjne mielone. Smacznego!

Ściskam, do następnego :)