Wegańskie bajaderki z ciecierzycy – prosty przepis

Wegańskie bajaderki z ciecierzycy zwane też kulkami mocy to super zdrowa wersja słodyczy, które można jeść o każdej porze dnia. U mnie znikają w zaskakująco szybkim tempie. Tak samo ekspresowo, co czas ich przygotowania. Przepis bazuje na ciecierzycy z puszki ale równie dobrze można ugotować ją samemu. Szczerze, wolę tą ugotowaną samodzielnie. Najczęściej jest to ciecierzyca, która „nie zmieściła się” w blenderze podczas robienia hummusu. Wegańskie bajaderki to dobra propozycja na domową imprezę lub własnoręcznie robiony prezent. Gwarantuję, że goście nawet nie zorientują się, że są z ciecierzycy 😉

 

Wegańskie bajaderki z ciecierzycy
Ilość porcji 14
Napisz opinię
Drukuj
Łączny czas
5 min
Łączny czas
5 min
Składniki
  1. puszka ciecierzycy
  2. 2 łyżki masła orzechowego
  3. 2 łyżki kakao
  4. 2 czubate łyżki syropu klonowego
  5. wiórki kokosowe (do obtoczenia)
Przygotowanie
  1. Ciecierzycę płuczemy, wrzucamy razem ze wszystkimi składnikami do blendera i miksujemy na gładką masę
  2. Lepimy kulki wielkości mniej więcej pięciozłotówki i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub kakao
  3. Wrzucamy do lodówki na kilka godzin żeby się schłodziły i gotowe
Pattie http://www.pattie.pl/

Wegańskie bajaderki z ciecierzycy robiłam jeszcze za czasów kiedy, nie byłam w 100% na diecie roślinnej więc śmiało może je robić każdy – wtedy zamiast syropu klonowego można dodać miód. Czasem do środka wrzucam orzech laskowy – to taka wersja na bogato z niespodzianką w środku albo obtaczam rozgniecionymi orzechami i polewam gorzką czekoladą. Wszystko zależy od chęci i czasu jaki chcę poświęcić na gotowanie. 

Dajcie znać, czy robiliście już bajaderki z ciecierzycy? Może macie jakiś ulepszony przepis? Chętnie przetestuje. 

Ściskam, do następnego 🙂

  • Ja robię z dodatkiem daktyli zamiast syropu i polecam dodać do nich odrobinę rumu albo whisky 😉 Tutaj są moje 😀 https://nicponwkuchni.pl/bajaderki-z-ciecierzycy/

  • wow, super! na pewno zrobię. a podpowiesz czym mogłabym zastąpić syrop klonowy? Nie mam go i nie wiem czy jest sens kupować całą butlę (no chyba, że mnie najdzie na słodziaśne naleśniki).
    A robisz jakies smakowite cuda z aquafaby?

    Pozdrawiam serdecznie!

    • Magda, jak jesz miód to możesz nim zastąpić albo jakimkolwiek płynnym słodzikiem lub zmiksować najpierw daktyle z odrobiną wody a później całą resztę 😉

      Tak, raz próbowałam zrobić z aquafaby bezę ale wyszła mi taka słodka, że aż ciężko było ją zjeść. Także przepis do udoskonalenia 🙂