Wegańska mozzarella z nerkowców – IDEALNA!

Wegańska mozzarella to odkrycie września. Musiałam podzielić się z Tobą tym przepisem. Co by była ze mnie za kumpelka gdybym zachowała to dla siebie. Samolub jakich mało.

Jednak najpierw króciutka historia dlaczego tyle gadam o tym serowym smaku.

Po przejściu na dietę wegańską najbardziej brakowało mi serowego smaku w potrawach. Wcześniej, praktycznie na każdym kroku, do wszystkiego dodałam sera. Miałam w swoim życiu czas kiedy jadałam ser najgorszego sortu czyli ten topiony w plastikowych foliach – proszę nie oceniaj ! Kiedy dowiedziałam się, że płatki drożdżowe nadają wszystkiemu serowego posmaku, ochoczo złożyłam zamówienie w sklepie mojej przyjaciółki, na ogromną pakę płatków drożdżowych. I wiesz co? Wszyscy mieli rację! Płatki drożdżowe sprawiają, że każda potrawa magicznie zmienia się w ser (wege ser oczywiście).

Płatki drożdżowe to jeden z NIEZBĘDNIKÓW kuchni wegańskiej.

Nie tylko dlatego, że smakują jak ser ale przede wszystkim mają mnóstwo wartości odżywczych. Mają dużo witamin z grupy B. Wiem, wiem pisałam to w poście z  przepisam na wegański camembert. Postanowiłam sobie, że spróbuję odtworzyć wszystkie wersje serów zamieniając je na wersję wegańskie. Oczywiście jeżeli się uda, będzie zjadliwe i godne polecenia to się podzielę.

A teraz łap przepis. 

Wegańska mozzarella
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas przygotowania
10 min
Składniki
  1. 200 g namoczonych orzechów nerkowca (ważone przed moczeniem)
  2. 1 i ¼ szklanki wody
  3. 1 i ½ łyżki płatków drożdżowych
  4. łyżeczka soli
  5. 1 i ½ łyżki soku z cytryny
  6. ½ szklnaki skrobi ziemniaczanej
Solanka
  1. Woda, lód, szczypta soli
Przygotowanie
  1. Nerkowce namocz w zimnej wodzie (najlepiej przez noc) lub przez 2 godziny we wrzątku.
  2. Zblenduj nerkowce z wodą.
  3. Do powstałej mikstury dodaj resztę składników i blenduj dalej na gładką, dość gęstą masę.
  4. Przelej na głęboką patelnie lub rondelek i podgrzewaj mieszając aż zgęstnieje tak, że będzie można ulepić jedną dużą kulę.
  5. Przełóż do miski.
Solanka
  1. Do osobnej miski włóż lód, zalej zimną wodą i dodaj odrobinę soli.
  2. Formuj kulki i wkładaj je do solanki.
Dodatkowo
  1. Idealne do pomidorów, na kanapkę lub na pizza (choć słabo się rozpuszcza)
Pattie http://www.pattie.pl/

Prosty, prawda? 

Tylko uważaj jak będziesz wrzucać wegańską mozzarellę na pizzę. Nie jest to wersja, która się ciągnie ale zostaje w swojej okrągłej formie. Testowałam ją przy temperaturze 220 stopni C przez 8-9 minut pieczenia. Nie wiem jak konsystencja będzie się zachowywać  przy wyższych temperaturach. Chciałam sprawdzić, czy można ją rozpuścić w mikrofalówce. Wrzuciłam mozzarellę na minutę, na pełną moc. Grubiej pokrojone kawałki się rozpuściły i były mięciutkie a cienkie skostniały 

Koniecznie daj znać, jak zrobisz swoją wegańską mozzarellę. Mi, podczas pierwszego krojenia, towarzyszyła ogromna satysfakcja.

Ściskam, do następnego  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.