Spaghetti aglio e olio z kaparami

Spaghetti aglio jest idealne kiedy wpadasz do domu, w lodówce pustka a w brzuchu burczy tak okropnie, aż sąsiadka spod 3 myślała, że to Twój pies na nią warczy. Ekspresowe danie nie wymagające miliona składników. Jednak w domu robimy je stosunkowo rzadko, bo raczej unikamy oleju ale dla tego dania warto złamać tę zasadę. Polecam szczególnie przy zimniejszych dniach, bo jest mocno rozgrzewające ;). 

Spaghetti aglio e olio z kaparami
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Łączny czas
10 min
Łączny czas
10 min
Składniki
  1. 150 g makaronu pełnoziarnistego
  2. 3 ząbki czosnku
  3. 1 papryczka chili
  4. garść posiekanej natki pietruszki
  5. 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  6. 2 łyżeczki kaparów
Przygotowanie
  1. Gotujemy makaron na al dente (czyli 2 minuty której niż na opakowaniu).
  2. Kroimy papryczkę chili w paseczki, wyciągając z niej pestki i siekamy garść pietruszki.
  3. Odcedzamy makaron i w tym samym garnku rozgrzewamy oliwę.
  4. Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z papryczką dodajemy do rozgrzanej oliwy. Smażymy przez ok. 30 sekund.
  5. Zdejmujemy garnek z gazu. Dodajemy makaron, pietruszkę i łączymy całość z oliwą oraz czosnkiem.
  6. Dodajemy kapary.
Dodatkowo
  1. Możemy posypać płatkami drożdżowymi a w wersji wegetariańskiej dodać ser pleśniowy lub parmezan.
Pattie http://www.pattie.pl/
Do tego danie nie potrzeba żadnych przypraw a kapry dodałam po to, żeby nadać potrawie słonego posmaku. Dla mnie to idealne połączenie ale oczywiście nie musicie ich dodawać. Dajcie znać czy wypróbujecie ten przepis a ja uciekam jeść tą pełną miskę pyszności 🙂

Ściskam, do następnego 🙂