Serki do smarowania z nerkowców – dwie pyszne wersje

Serki do smarowania z nerkowców

Serki do smarowania z nerkowców to trochę takie wegańskie camembert. Z tym, że robi się je znacznie prościej i czas „dojrzewania” jest krótszy. Cała filozofia smaku polega na namoczeniu orzechów nerkowca (najlepiej przez 12 godzin) i dobrym zmiksowaniu składników na bazę. Reszta dodatków jest dowolna. Mnie najbardziej przypadły do gustu dwie wersje słone, bo słony smak jest u mnie tym dominującym. Wersji na słodko jeszcze nie próbowałam ale ponoć wychodzą równie dobre. 

Moje dwie pyszne wersje: pierwsza – suszone pomidory ze słodką papryką oraz druga – z dwoma rodzajami czosnku czyli świeżym i niedźwiedzim. Oczywiście jak w każdym moim przepisie modyfikować dodatki można dowolnie lecz proponuję aby baza pozostała bez zmian. Jedynie można dodać więcej lub mniej płatków drożdżowych ale to właśnie one nadają tego charakterystycznego serowego smaku.

I zdradzę, że to jest moje odkrycie tego roku. Płatki drożdżowe nieaktywne to coś, za co jestem wdzięczna każdego dnia. Będąc na diecie roślinnej, przez dłużysz czas szukałam czegoś co może zastąpić parmezan. Płatki drożdżowe nieaktywne to nieaktywna (jak sama nazwa wskazuje) forma drożdży. Dlatego można jeść je bez obaw, gdyż nie powodują problemów trawiennych w jelitach (fermentacji). Są źródłem witamin (głównie z grupy B), składników mineralnych (m.in. żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen) oraz białka 49 g/100g produktu. 

Serki do smarowania z nerkowców
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Łączny czas
24 hr
Czas przygotowania
15 min
Łączny czas
24 hr
BAZA
  1. 1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca (ok 150g)
  2. 1/4 szklanki oleju kokosowego rafinowanego (bez zapachu kokosa)
  3. 5 łyżek wody
  4. 6 płaskich łyżek płatków drożdżowych
  5. sok z 1 cytryn
DODATKI
paprykowo-pomidorwy (czerwony)
  1. 2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
  2. 5 namoczonych pomidorów suszonych
  3. 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
czosnkowy (zielony)
  1. 1 ząbek czosnku
  2. 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  3. sól do smaku
Przygotowanie
  1. Namoczone orzechy, olej, wodę, płatki drożdzowe i sok z cytryn mielimy na bardzo gładką mase.
Wersja czerwona
  1. Pomidory suszone mielimy ze słodką papryką i łączymy razem z masą serową (około 1/2 szklanki)
Wersja zielona
  1. Do reszty masy serowej dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, czosnek niedźwiedzi, sól i mieszamy dokładnie.
  2. Gotowe masy serowe przekładamy do pojemników (np. słoików lub filiżanek wyłożonych folią spożywczą) i wstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po 12 godzinach wyjmujemy serki i obtaczamy je przyprawami. Wersje czerwoną w słodkiej papryce, wersję zieloną w czosnku niedźwiedzim.
Pattie http://www.pattie.pl/
Jako zamiennik lub dodatkowa wersja można użyć: samego czarnego pieprzu lub pieprzu kolorowego, ostrej papryki i ziół prowansalskich. Jak również wersje na słodko: z suszonymi owocami takimi jak: daktyle, rodzynki lub figi i słodzikiem w postaci syropu z agawy, klonowego lub daktylowego (tutaj trzeba pamiętać o rozrzedzeniu konsystencji i do bazy dolać mniej wody). 

Myślę, że to świetna opcja do smarowania kanapek, krążków kukurydzianych, krakersów a nawet jako dodatek do makaronu.

Smacznego, ściskam i do następnego 🙂