Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

pasta z suszonych pomidorów i słonecznika

Pasta z suszonych pomidorów to jedno z moich ulubionych smarowideł na kanapki. Można robić ją na kilka sposobów, z przeróżnych dodatkowych składników. Oczywiście bazą są suszone pomidory ale resztę możemy spokojnie kombinować i szukać swojego odpowiedniego smaku.

W moim przepisie użyłam pomidorów suszonych na słońcu bez zalewy ale dobrze sprawdzą się też te z zalewy. Wykonanie pasty będzie szybsze nawet o 10 minut i w ostatecznym rozrachunku zajmie tylko 5 minut. A jak wiadomo czas jest najcenniejszą rzeczą jaką posiada każdy z nas. Do mojego smarowidła dodałam również ocet balsamiczny ale jeżeli ten smak niespecjalnie lubisz to pomiń składnik. Zamiast kaparów można użyć soli. Tak jak mówiłam, kombinować można do woli :). 

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Składniki
  1. 1 szklanka pomidorów suszonych na słońcu (około 50 gramów)
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. ¼ szklanki orzechów nasion słonecznika
  4. 2 łyżki kaparów
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1-2 łyżki octanu balsamicznego
Przygotowanie
  1. Namocz pomidory przez 10 minut we wrzącej wodzie (jeżeli masz pomidory w zalewie wypłucz)
  2. W miedzy czasie, wrzuć na suchą patelnię pestki słonecznika i praż do uzyskania złocistej barwy (2-3 minuty)
  3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj do uzyskania jednolitej masy
Dodatkowo
  1. Podawaj z kiełkami, rukolą lub świeżą bazylią
Pattie http://www.pattie.pl/
 Przepis jest prościutki i nie wymaga dużego zaangażowania. Jeżeli nie posiadasz kubeczka blendera z ostrzem w literę S to możesz spokojnie zrobić pastę z suszonych pomidorów za pomocą blendera ręcznego. Podczas testów tego przepisu blender ręczny sprawdził się lepiej niż kubeczek. Konsystencja wyszła idealna. Dobrze wygląda i dobrze się rozsmarowuje ma chlebie. 

Koniecznie dajecie znać czy przepis odtworzyliście jeden do jednego czy były jakieś modyfikacje. Ostrzegam, mój przepis nie jest dla fanów mocno czosnkowych past z suszonych pomidorów. 😉 

Ściskam, do następnego 🙂