Urodzinowe muffiny z pieczoną dynią i kremem kokosowym

Sezon na dynie w pełni. Uwielbiam jak zmienią się pory roku i mamy „nowe” warzywa i owoce. Coś czego nie było przez resztę roku a teraz wraca. Można zrobić swoje ulubione dania i cieszyć się smakiem sezonowych produktów. W zeszłą jesień wkręciłam się w pieczenie dyni i robienie puree. Mus z dyni jest świetny do wszelkich placuszków, babeczek czy farszu do naleśników. Postanowiłam wypróbować pieczoną dynię do zrobienia moich urodzinowych muffinek. Kończę dziś 26 lat! I z tej okazji zjem te babeczki na śniadanie. A co! W końcu tylko raz w życiu kończy się 26 lat 😉 
Muffiny z pieczoną dynią i kremem kokosowym
Ilość porcji 12
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
30 min
Łączny czas
45 min
Składniki
Babeczki
  1. 2 szklanki mąki pszennej razowej
  2. 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  5. 1 łyżeczka cynamonu
  6. 1 łyżeczka imbiru
  7. 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  8. 1/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub takiej jakiej używacie)
  9. 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  10. 1/2 szklanki wody
  11. 1/3 szklanki musu jabłkowego (zmiksowane jedno średnie jabłko bez skórki)
Krem kokosowy
  1. puszka mleczka kokosowego
  2. 2 łyżki cukru pudru (u mnie zmiksowany w młynku do kawy ksylitol)
  3. 5 kropli ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Babeczki
  1. Rozgrzej piekarnik do 190ºC
  2. Formę do babeczek wyłóż papierowymi papilotkami lub użyj formy z nieprzywieralną powłoką.
  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier proszek do pieczenia, sodę i przyprawy. Dodaj puree z dyni, wodę i mus jabłkowy. Wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Papilotki wypełnij ciastem po brzegi.
  5. Piecz 25-30 minut do momentu aż babeczki zarumienią się i ciasto będzie sprężyste.
  6. Odczekaj kilka minut i wyjmij muffinki z formy. Poczekaj aż ostygną.
Krem
  1. Puszkę mleczka kokosowego musisz wcześniej schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
  2. Po otwarciu na górze puszki zbierze się cała śmietanka, będziesz potrzebować tylko tego.
  3. Przełóż kokosową śmietankę do miski i ubijaj kilka minut.
  4. Dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy i ubijaj jeszcze chwilę aż masa będzie gęsta.
  5. Włóż masę do rękawa cukierniczego (u mnie była to foliowa reklamówka z obciętym rogiem) i ozdób babeczki.
  6. Posyp cynamonem i gotowe.
Pattie http://www.pattie.pl/

 

Koniecznie wypróbuj ten przepis. Jest zdrowy i super smaczny. Babeczki też dobrze smakują bez koksowego kremu, ale dziś jest wyjątkowy dzień więc i muffiny wyjątkowe. Tobie życzę smacznego, sobie wszystkiego najlepszego i uciekam świętować dalej.

Ściskam. Do następnego 🙂