Zdrowotna lemoniada z kurkumą i sokiem z pomarańczy

lemoniada z kurkumą i sokiem z pomarańczy

Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw na świecie!

 
Jej właściwości lecznicze od tysięcy lat wykorzystywane są w krajach dalekiego wschodu. Warto korzystać z dobrodziejstw jakie daje nam natura i dodawać przyprawy nie tylko do potraw ale również wszelkiego rodzaju soków, lemoniad i koktajli. 
 
Kurkumina, czyli związek chemiczny zawarty w kurkumie, została uznana za naturalny środek przeciwnowotworowy, przeciwzapalny a nawet przeciwbólowy. Sama słabo się wchłania do krwiobiegu, dlatego warto podkręcić jej przyswajanie dodając szczyptę pieprzu. Zawarta w czarnym pieprzu piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy nawet o 2000%. 
 
Lemoniada z kurkumą to dobra alternatywa dla złotego mleka. Uwielbiam wypić złote mleko przed snem, natomiast lemoniada świetnie sprawdzi się w ciągu dnia, po spacerze lub z samego rana na pobudzenie pracy układu pokarmowego. Polecam odrobinkę ją podgrzać. Mniej więcej do 40-60°C i wypić od razu po przygotowaniu. 
 
Lemoniada z kurkumą i sokiem z pomarańczy
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas przygotowania
3 min
Składniki
  1. 2 szklanki wody
  2. 3 łyżki soku z cytryny
  3. ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  4. 2 łyżeczki sproszkowanej kurkumy
  5. 3 łyżeczki syropu z agawy lub syropu klonowego
  6. szczypta pieprzu
Przygotowanie
  1. Wymieszaj wszystkie składniki i połącz je w blenderze. Pij od razu lub podgrzej do 40-60°C.
Pattie http://www.pattie.pl/
 
 
Dajcie znać, czy pijecie jakieś napoje z kurkumą? Może mój pomysł przypadnie Wam do gustu i zagości na dłużej w profilaktyce zdrowotnej. 
 
Ściskam, do następnego 🙂