Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczą

czekoladowy budyń jaglany z pomarańczą
Sezon jesienny na dobre zagościł w moim życiu. Powrót do gotowanych śniadań nie jest łatwy. Przez większość ciepłych dni jadłam na surowo. I bardzo ubolweam nad tym, że smoothie i sałatki owocowe muszą poczekać na lepszy czas. Chociaż jest pewien koktajl, który w jesienną aurę poprawia humor ale o tym niebawem :).  
 
Czekoladowy budyń jaglany to idealny pomysł na rozgrzewające i słodkie śniadanie. Można modyfikować go i dodawać różne owoce ale ja najbardziej lubię pomarańcze i CZEKOLADĘ! Tak, czekolada na śniadanie! Jedna kostka to prawie nic, a daje tyle radości z samego rana. Po takim sycącym posiłku można iść biegać lub na spacer z psem. 
 
Gotowanie ma to do siebie, że nasz organizm trawi wszystko dłużej i jesteśmy dłużej najedzeni. Dlatego w zimne dni warto dodać sobie energii i jeść ciepłe śniadanie. 
 
Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczą
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas przygotowania
15 min
Składniki
  1. 100 g kaszy jaglanej (waga z przed ugotowania)
  2. 1 szklanka mleka roślinnego
  3. 4 świeże daktyle (bez pestki)
  4. 2 łyżki kakao
  5. 2 łyżeczki cynamonu
  6. 1/2 pomarańczy
  7. 2 kostki gorzkiej czekolady
Przygotowanie
  1. Kaszę jaglaną gotujemy pod przykryciem. UWAGA! A teraz mój sprawdzony sposób na to aby woda cała się wchłonęła a kasza była puszysta. Gotuję kaszę w proporcji 1:2 czyli jedna porcja kaszy na dwie porcje wody. Zamiast wody można użyć mleka wtedy efekt puszystości jest jeszcze lepszy 😉
  2. Po ugotowaniu kaszę odstawić na 5-10 minut aż trochę przestygnie.
  3. Do miski lub pojemnika blendera wrzucamy kaszę, daktyle, kakao, cynamon i zalewamy to wszystko mlekiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
  4. Gotowy budyń przekładamy do miseczki dekorujemy plastrami pomarańczy a z reszty wyciskamy soki polewamy nim całość. Ścieramy kostkę czekolady na tarce lub obieraczką, posypujemy górę i gotowe.
Pattie http://www.pattie.pl/
 

Jeżeli nie macie dostępu do świeżych daktyli, można użyć jakiegokolwiek słodzika np. syropu z agawy, daktylowego lub klonowego. Ewentualnie namoczyć daktyle suszone przez 10 minut we wrzącej wodzie. Ten trik sprawi, że będą się łatwiej miksować. Tylko dajcie ich więcej, bo są mniej słodsze niż świeże.

Dajcie znać czy lubicie jeść ciepłe śniadania i oczywiście podzielcie się opinią jak wypróbujecie mój przepisu na czekoladowy budyń jaglany.

Ściskam, do następnego 😃

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.