Cukinia faszerowana kaszą owsianą i pieczrkami plus pyszny sos

Ten przepis wymyśliłam przez czysty przypadek. Nie zmienia to faktu, że cukinia faszerowana kaszą owsianą i pieczarkami jest genialnie pyszna. Całość polana sosem jogurtowo-koperkowym z odrobiną soli i pieprzu. Palce lizać. Uwielbiam takie przepisy, bo są banalnie proste a czas przygotowania nie przekracza 10 min. 

Ten krótki czas jest niezwykle ważny. Jeżeli przygotowanie potrawy (mam tu na myśli krojenie, mycie, obieranie itp.) i stania przy garach (czyli mieszanie i dodawanie składników do gotującego się dania) jest dłuży niż 45 minut to chociażby, to jedzenie było najwykwintniejszym kąskiem na świecie, ja tego nie zrobię. Nawet nie podejmuję się wyzwania. Wyjątki robię tylko w okresie świątecznym, wtedy mogę pichcić całymi dniami 😉 
 
Wracając do cukinii faszerowanej kaszą owsianą, ten przepis wpadł mi do głowy z powodu braku składników w lodówce. W szafce ze wszystkich kasz i makaronów została właśnie ta owsiana. Był to zakup eksperymentalny i długo nie miałam na nią pomysłu. Do czasu, aż moja przyjaciółka Kaśka pokazała mi, że w swoim cateringowym jedzeniu ma pysznego faszerowanego bakłażana. W mojej głowie zapaliła się żaróweczka, szybko odpaliłam piekarnik i zaczęłam przygotowania. 
 
Cukinia faszerowana kaszą owsianą i pieczrkami plus pyszny sos
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
45 min
Składniki
  1. 2 x cukinia zielona
  2. 10 pieczarek
  3. cebula
  4. szklanka kaszy owsianej (przed ugotowaniem)
  5. 2 łyżki sosu sojowego
  6. ulubione przyprawy ( u mnie zioła prowansalskie, estragon, papryka wędzona)
  7. łyżka dobrego oleju
  8. sól
  9. pieprz
Sos
  1. jogurt sojowy
  2. pęczek kopru
  3. sól
  4. pieprz
Przygotowanie
  1. Nagrzej piekarnik do 180C
  2. Wypłucz kilkakrotnie kaszę w rondelu przed ugotowaniem. Zalej szklankę kaszy dwoma szklankami wody i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Kasza powinna mieć lepką konsystencję.
  3. Obierz cebulę i pokój w kostkę. Smaż na oleju aż się zeszkli.
  4. Przekrój cukinię wzdłuż na pół i wydrąż miękki środek. NIE WYRZUCAJ tylko przełóż na patelnię.
  5. Obierz pieczarki (jeżeli nie obierasz to pomiń tę czynność) i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Przełóż na patelnię i duś razem z miąższem z cukinii i do momentu wyparowania wody z warzyw.
  6. Dodaj sos sojowy i duś jeszcze 3 minuty.
  7. Zdejmij wszystko z patelni, przełóż do miski razem z kaszą owsianą. Dodaj olej i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i faszeruj cukinię.
  8. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż cukinię i piecz 35 minut.
Sos
  1. Wymieszaj wszystkie składniki i włóż do lodówki na czas pieczenia cukinii.
Dodatkowo
  1. Polej sosem gorącą cukinie i gotowe
Pattie http://www.pattie.pl/
 
Jak widzisz ten przepis jest banalnie prosty. Kasza owsiana jest idealna, bo sama w sobie się lepi i dobrze łączy wszystkie składniki. Możesz ją zastąpić kaszą jaglaną, tylko po ugotowaniu zostaw ją pod przykryciem na 10 minut w tym samym garnku co była gotowana. Wtedy będzie miała lepką konsystencję. 
 
Koniecznie daj znać czy wypróbujesz mój przepis. Może masz pomysł żeby dodać do niego jeszcze jakiś składnik? Jestem otwarta na wszelkie sugestie 🙂 
 
Ściskam, do następnego 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.