Carpaccio z buraka i malin polane sosem balsamicznym

Carpaccio z buraka i malin po raz pierwszy spróbowałam w jednej z poznańskich restauracji. Było to dobre cztery lata temu więc wybrałam wtedy wersję wegetariańską z kozim serem. Carpaccio było przepyszne. Do dziś, na myśl o tym cieknie mi ślinka. Do tego jeszcze było pięknie podane, co jeszcze bardziej potęgowało mój apetyt. Jeszcze żadna inna przystawka nie była w stanie pobić tego smaku. Właśnie ta wersja z malinami smakowała mi najbardziej.

Postanowiłam ją odtworzyć tylko w wersji wegańskiej, bez sera. I szczerze, ten ser nie jest tutaj wcale potrzebny. Orzechy i sól doskonale go zastępują. Oczywiście jak wpadnie w moje ręce jakiś wege-kozi ser to z chęcią go wypróbuję do tego dania. Maliny stanowią tutaj przełamanie słodkiego smaku buraka oraz goryczki i ostrości rukoli. Polane sosem balsamicznym robi jeszcze lepszą robotę. Dla mnie to IDEALNE połączenie. 

 

Carpaccio z buraka i malin polane sosem balsamicznym
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Składniki
  1. 2 małe ugotowane buraki
  2. 2 duże garści rukoli
  3. garść malin (u mnie mrożone)
  4. garść orzechów włoskich
  5. garść pestek dyni
  6. sól
  7. pieprz
  8. sos balsamiczny
Sos balsamiczny
  1. 3 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1 łyżka octu balsamicznego
  3. 1 łyżka syropu z agawy
  4. sól
  5. pieprz
Przygotowanie
  1. Buraki wyszorować i ugotować w skórce do miękkości (ok. 30 minut). Buraki obierać dopiero po ugotowaniu. Zachowają w ten sposób więcej witamin. W foli aluminiowej można przechowywać je kilka dni.
  2. Wyłożyć na talerz rukolę.
  3. Pokroić buraki w bardzo cieniutkie plastry. Idealnie do tego celu nadaje się obieraczka do ziemniaków. Położyć je na rukoli układając dookoła talerza.
  4. Na patelni podprażyć orzechy i pestki dyni (uwaga strzelają!) i posypać nimi buraki.
  5. Polać sosem balsamicznym i rozłożyć maliny.
  6. Dodać do smaku sól i pieprz.
Sos
  1. Wszystkie składniki wymieszać razem i gotowe!
Pattie http://www.pattie.pl/

Carpaccio z buraka i malin będzie pasowało na kolację lub jako przystawka na domowej imprezie. Daj koniecznie znać, jak zrobisz to danie. Jestem ciekawa Twojej opinii, czy to połączenie smakowe trafia w Twój gust?

 

Ściska, do następnego 😉