Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami sezonowymi

Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami, takimi jak burak, marchew, pietruszka czy inne dostępne w sezonie zimowym jarzyny to lekka alternatywa na kolację lub lunch w pracy. Dzięki dressingowi można fajnie podkręcić jej smak. Smakuje tak samo świetnie na ciepło jak i na zimo. 
 

Właściwości odżywcze komosy ryżowej 

 
Komosa ryżowa czyli quinoa uprawiana głównie w Ameryce Południowej od 5 tysięcy lat. Inkowie nazywali ją matką zbóż gdyż rosła na terenach górzystych gdzie zastępowała kukurydzę. Quiona jest dobrym źródłem błonnika, białka i witamin z grupy B oraz magnezu, potasu, żelaza i cynku. Zawiera flawonoidy (m.in. kwercetyna i kemferol), które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Zawiera aminokwasy egzogenne (np.lizynę – rzadko spotykaną w zbożach), dzięki temu może być stosowana jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej. Świetna informacja dla wszystkich borykających się z insulinoopornością lub nietolerancją glutenu, komosa ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. 

Dostępne są trzy rodzaje quinoy: biała, czerwona i czarna. Różnią się smakiem jak również czasem gotowania. Biała jest delikatna w smaku i gotuje się ją najkrócej. Natomiast czerwona i czarna mają wyraźniejszy smak oraz są bardziej chrupie po ugotowaniu. 

 
 

Ile warta jest komosa ryżowa? 

 
Szybki skrót najważniejszych informacji na temat głównego składnika sałatki. Jak widzisz, quinoa ma mnóstwo dobrych rzeczy więc warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu. Moja przygoda trwa już dość długo ale jakoś nie specjalnie często gości na moim stole. Mam okresy kiedy jem ją nieprzerywanie, natomiast raz na jakiś czas zdarza się, że o niej zapominam. Kupuję zazwyczaj przy okazji innych zakupów w eko sklepie. Cena to ok. 8zł/250g więc jest to troszkę więcej niż za ryż czy kaszę jaglaną ale warto. Moim ulubionym rodzajem quinoy jest zdecydowanie czarny. Gotuję się ją ponad 30 minut ale smak wynagradza czekanie. Jest niestety najdroższa ze wszystkich odmian. Spotkałam się również z mieszanką wszystkich trzech rodzajów komos w jednym opakowaniu. Muszę przyznać, że to nawet ciekawe połączenie smakowe. Moim zdaniem biała jest najbardziej uniwersalna, bo pasuje i na słodko i na wytrawnie. Pozostałe rodzaje raczej polecałabym tylko na wytrawnie. No ale ja mam zdecydowanie smak słony w przewadze więc to pewnie dlatego. 🙂
 
 
Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami sezonowymi
Ilość porcji 2
Napisz opinię
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
50 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
40 min
Łączny czas
50 min
Składniki
  1. 1 szklanka komosy ryżowej (quinoa biała)
  2. 1 burak
  3. 1 marchew
  4. ½ kwaśnego jabłko
  5. ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  6. garść orzechów nerkowca
  7. 2 łyżki dobrego oleju (może być rzepakowy)
  8. Sól
Sos
  1. 2 łyżki oliwy z oliwek
  2. 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  3. 1 łyżka soku z cytryny
  4. ½ łyżeczki kminku rzymskiego mielonego
  5. szczypta chili lub malutki kawałeczek świeżej papryczki
  6. sól
Warzywa
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. W tym czasie umyć i wyszorować warzywa. Pokroić buraka na ćwiartki a marchew na trzy części. Natrzyj olejem i lekko posól. Przenieś na blaszkę i piecz 30-40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.
  2. Wstaw do gotowania komosę ryżową. 1 szklankę quinoa zalej dwoma szklankami wody. Gotuj 15 minut.
  3. Upieczone buraki i marchew obierz i pokrój w kostkę. Tak samo zrób z połówką jabłka.
  4. Posiekaj natkę pietruszki i połącz wszystkie składniki.
  5. Orzechy nerkowca podpraż na patelni aż się zarumienią ale uważaj żeby ich nie spalić, bo wtedy są okropne.
  6. Zrób sos.
Sos
  1. Wszystkie składniki wrzuć do zakręcanego szczelnie słoika. Potrząsaj nim tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Wlej wszystko do sałatki.
Pattie http://www.pattie.pl/
 Ściskam, do następnego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.