Jak łatwo i szybko obrać granat.

SONY DSC

Uwielbiam ten okres kiedy w sklepach  jest mnóstwo świeżych owoców. Dzięki importowi mamy je przez cały rok.

Jak powszechnie wiadomo, nie są one tak świetnej jakości jak te, które sami zerwiemy z krzaczka i od razu zjemy. Nie wiem ile w tym prawdy, że pod postacią importowanych owoców kryją się zmodyfikowane geny. Wiem natomiast, że lepiej jeść takie niż żadne. Mi udało się zdobyć naprawdę pokaźny okaz. Bardzo dojrzały i do tego przesłodki.

SONY DSC

Odkąd odkryłam prosty i szybki sposób na obranie granatu stał się on jednym z moich ulubionych egzotycznych owoców (zaraz po pomarańczach, których jestem ogromną fanką). Mam nadzieje, że i Ty będziesz zachwycony.

Warto wiedzieć!

Granat pochodzi z Persji. Importowany jest do Polski z Hiszpanii, Turcji, Izraelu, Iranu, Tunezji, Egiptu i Peru. Liczba nasion waha się od 400-800. Jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych taki jak: potas, selen, miedź czy cynk. Zawiera również bardzo dużo witaminy C, E i B5. Przy okazji na tle innych słodkich owoców wyróżnia się niską kalorycznością – w 100 g znajduje się tylko 68 kcal.

Zaczynamy!

1.Odetnij górną część granatu (koronę). Musisz odciąć jej tyle żeby było widać czerwone nasionka (zwane jagodami) ale jednocześnie tak żeby ich nie uszkodzić.

SONY DSC

SONY DSC

2.Następnie odetnij kawałek skórki z podstawy owocu.

SONY DSC

3.Natnij grant co kilka centymetrów, mniej więcej do ¾ wysokości (powstanie około siedmiu części). Potrzebujesz tylko przeciąć skórkę, więc nie wkładaj noża głęboko. Uważaj żeby nie przeciąć nasion, które przez to mogą Cię pochlapać przy rozkładaniu skórki.

SONY DSCSONY DSC

4.Umieść kciuki po przeciwnych częściach owocu.

SONY DSC

5.Pociągnij te części do siebie, aż do momentu połamania skórki. Usłyszysz charakterystyczne ‘puk’.

SONY DSC

6.Właśnie, prawie bez wysiłku, obrałeś granat. Jestem z Ciebie dumna.

7.Wyciągnij ze środka wszystkie białe błonki, które są niejadalne.

8. Odwróć granat do góry nogami. Weź łyżkę i pukaj w niego aż wypadną wszystkie nasionka. Możesz również zjeść nasionka bezpośrednio ze skórki. Ja zdecydowałam się przesypać je do miseczki.

SONY DSC

Ot cała filozofia. Mam nadzieję, że poinformujesz mnie w komentarzach czy dałeś sobie radę z tym smakołykiem.

PS. Może w przyszłości pokażę Ci co udało mi się wyczarować z nasion granatu.

  • http://decodomo.blogspot.com Marta

    A mi jeszcze nie udało się znaleźć w polskim sklepie słodkiego granatu dlatego go nie kupuję :(

  • http://www.asweetlatte.blogspot.com Słodka Latte

    wyprobuje koniecznie jak tylko dorwe w jakims sklepie granat :) zawsze mialam problem z pryskającymi granatami wiec ostatnio kupowałam je raczej rzadko :(